Category Новини

Координати 42° 43′ 0″ N, 27° 53′ 0″ E

Малкото селце Емона е разположено в близост до нос Емине – най – източната точка на България, която бележи края на Старопланинската верига. Китните къщички по стръмните склонове на месността напомнят на цветна гривна на ръката на Стара Планина, потопила царствено върха на пръстите си в тюркоазено сините води на Черно море.

Красиви легенди се носят от уста на уста за това необикновено място, чието име произлиза от античното име на Стара планина – Аемон. Според Омировата Илияда, Емона е родно място на цар Рез, участвал в Троянската война и убит от Одисей и Диомед. 

Някога тук се е издигала гордо крепостта Емона, от която днес са останали само руини. Запазени са останки от средновековен манастир, където монаси приготвяли вино – елексир и чрез подземен канал пренасяли до търговските кораби. Множество са легендите за скрити съкровища, за пещери в морето, в което казват на места извира сладка вода от подземни реки.

Интересна е историята на запазения параклис в близост до някогашния манастир. Преди 160 години търговски кораб, идващ от Гърция корабокрушира край стръмните скали на нос Емине. Оживял само един моряк, който в знак на благодарност построил красива църква на спасителния бряг. И до днес на входа на постройката ясно се чете годината на нейното построяване – 1847-ма.

Някога Емона била населявана от гърци. Когато след Освобождението на България от турско робство те се завръщат по родните си места, на тяхно място се заселват българите – бежанци от Мала Азия. В средата на миналия век селото наброява 150 къщи, имало е дори начално училище. Със създаването на курортния комплекс Слънчев бряг много от местните хора напускат селото, за да търсят прехрана в новия печеливш отрасъл – туризма. 

Сега селото е включено към популярната атракция за чуждестранните туристи – Оф роуд. Джип-сафари води всекидневно търсачи на силни усещания и красиви гледки, екскурзоводи разказват историята на местността, а после чужденците се забавляват с езда, стрелба и съзтезания с бъгита по стръмните пътеки. В програмата е включена и малката църква „Св. Димитрий”, построена от даренията на живеещите и почиващите в селото.

Въпреки, че по регистър в Емона живеят едва 6 души, в селото се издигат множество красиви вили, повечето от тях собственост на художници, писатели, архитекти и други представители на българската интелигенция. Причина за това е определянето на селото през 60-те до 80-те години на миналия век за място за творческа почивка. Неслучайно хората на изкуството построили своите вили и ателиета именно тук – на едно от най – вдъхновяващите места по Черноморието. 

Наистина пленителна е гледката, която се разкрива от скалния нос към залива на Несебър. Едва ли има сърце, което да не трепне пред величествения образ на морето, обгърнало своя най – верен обожател – морския фар. А уникалната смес от планина, гора и скрити от цивилизацията плажове, правят Емона място, към което любовта от пръв поглед е неизбежна.

Translate »