Brush-Hard-top

Visit Nessebar

Официален туристически сайт на Община Несебър

 

Община Несебър - Природа и климат

Уникална хармония от планина и море

Природа
Природата е била изключително щедра към региона на община Несебър. Бреговата линия е дълга 50 км. Комбинацията от море и планина е уникална. Измежду защитените местности са Иракли и Калината. Тук се срещат уникални пясъчни дюни и редки растителни видове. Важен елемент от природния потенциал на региона е слънчевото греене - 2100-2200 часа годишно.

Климат
Климатът е умерено континентален със средиземноморско влияние, средните температури през лятото са 20-26 градуса по Целзий на водата и 28-30 градуса на въздуха. Постоянният бриз носи прохлада през горещите летни дни. Близостта на морето предопределя висока относителна влажност на въздуха.

 

Brush-Hard-bottom

Дестинации и забележителности

Старият Несебър

Новият Несебър

Град Обзор

Град Свети Влас

Село Равда

к.к Слънчев бряг

Село Кошарица

Село Оризаре

Село Тънково

Село Баня

Село Паницово

Село Раковсково

Село Емона

Защитена местност Иракли

Защитена местност Калината

Brush-Hard-top
Brush-Light-bottom

Несебър

Древният град с хилядолетна история е разположен на малък скалист полуостров, дълъг 850 м. и широк 350 м., свързан със сушата посредством тесен провлак. Днес са запазени ценни паметници от различните епохи на неговото съществуване: монументални крепостни стени, базилики, уникална водоснабдителна система и императорски терми, живописни средновековни църкви, възрожденски къщи, вятърни мелници, тесни криволичещи улици.

Най-голямото съкровище на града са църквите. Те са изградени през различните периоди на Средновековието. Сред най-добре съхранените са: две от базиликите “Света София” или всеизвестната „Стара митрополия” и „Богородица Елеуса”, на която принадлежи иконата  “Богородица Елеуса”, посребрена от българския цар Иван Александър, както и църквите  “Свети Йоан Кръстител”, „Богородица-животворящ извор”, известна днес  като “Свети Стефан” или Новата митрполия, „Христос Пантократор”, „Св. Тодор”, „Св. Параскева”, „Св. Архангели Михаил и Гавраил”, „Св. Йоан Алитургетос”.

Старият Несебър е историческата съкровищница на България. Още през 1956 г. той е обявен за архитектурно-устройствен и археологически резерват от национално значение. Заради неповторимия си исторически колорит през 1983 г. градът е включен в списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО. Несебър е единственият български град – Световна културна ценност.

Днес старата част на града е привлекателно място за романтични разходки по тесните калдъръмени улички и многобройните магазинчета, предлагащи ръчно изработени сувенири – керамични съдове, плетива, накити. На фона на прекрасната древна атмосфера се открива неповторима възможност за отдих. Базата за почивка е съсредоточена в семейни хотели и частни квартири, оборудвани комфортно и многофункционално.

 

Brush-Light-bottom

Предстоящи фестивали

Международен детски фестивал “ Слънце - Радост - Красота ” Несебър 2022

Каним детските и юношеските творчески групи и колективи от България и чужбина да вземат участие в програмата на ХХІ Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” - Несебър 2021. Фестивалът се провежда под патронажа на Кмета на град Несебър. В дните на фестивала история и съвременност своеобразно се съчетават.

VII Международен фестивал „НЕСЕБЪР - ОСТРОВ НА ИЗКУСТВАТА” - 2022 г. ще се проведе с участието на ансамбли, творчески колективи, хорове, формации, студия и изпълнители от България и други страни. Организатори на конкурса са Община Несебър, Общински детски комплекс – Несебър.

 

XI МЕЖДУНАРОДЕН АРТ ФЕСТИВАЛ „СЪЗВЕЗДИЯ В НЕСЕБЪР”
Фестивалът се провежда в град Несебър, като едно своеобразно съчетание на история и съвременност. Несебър, разположен на Черноморското крайбрежие, има хилядолетна история. Той е уникален по своето месторазположение - сред пясъчни дюни и растителност, с просторни плажове, горещо слънце и богата история. Несебър е под егидата на ЮНЕСКО. В Международния фестивал „Съзвездия в Несебър” участват творчески колективи и изпълнители от България и други страни. Организатори на Международния фестивал са Община Несебър, Национален дворец на децата и Общински детски комплекс – Несебър, под патронажа на Кмета на Община Несебър.

 

НАЦИОНАЛЕН ОНЛАЙН КОНКУРС “8 МАРТ – ПРАЗНИКЪТ НА МАМА”

Конкурсът за изработване на картичка за 8 март е посветен на Международния ден на жената и майката, отбелязан за първи път в САЩ, на 23 февруари 1909 година

 

Международен конкурс "Аз обичам Черно море"Конкурсът е част от програмата на община Несебър за отбелязване на 31 октомври – Международния ден на Черно море. Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и крайбрежието, важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.

92f63749

Черноморски портал за археология, история и култура
Black Sea Archaeology, History and Culture Portal

brush-half-02