Полезна информация

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО НЕСЕБЪР


Въздушен транспорт


samoletЛетище Бургас е само на 30 км от град Несебър. Моля, свържете се с вашата агенция за да проверите възможностите за пътуване със самолет.

Летище Бургас: www.bourgas-airport.com
Летище Варна: www.varna-airport.bg
Летище София: www.sofia-airport.bg

Морски транспорт


Kruizen korabMorska gara NesMorska gara BsПристанище Бургас: www.port-burgas.bg

 

 

Автобусен транспорт


avtobusAvtogara SBAvtogara ObzorГрадският и междуградският транспорт са много добре развити. Многобройни частни компании предлагат връзка с почти всяка част на страната, а така също и линии зад граница.

www.sbavto.com

 

Автомобилен транспорт


carБългария има добре развита пътна мрежа, включваща шест международни трасета, които отговарят на международните стандарти и свързват Европа с Ориента и Севера с Юга. Четири от десетте транс-европейски коридора минават през България - IV, VIII, IX и X.

Бензиностанциите в България предлагат бензин с октаново число 95 и 98, както и дизелово гориво.

Железопътен транспорт


vlakJP Gara BsНай-близката железопътна гара е Бургас - на 35 км от Несебър. В България има общо 4292 км железопътни линии.

 

ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

Чуждестранен гражданин може да влезе в Pепублика България като представи валиден документ за самоличност за задгранично пътуване и виза за влизане, транзитно преминаване или престой в България, когато е необходимо. Виза не може да се получи на граничния пункт при влизане в държавата.

Визи не се изискват за граждани на следните държави, за които е разрешен престой от 30 дни: Андора, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Унгария Германия, Гърция, Япония, Израел, Ирландия, Исландия, Италия, Pепублика Корея, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Словакия, Испания, Швейцария, Швеция, Тунис, САЩ и Ватикана.

ВНИМАНИЕ: Носете винаги със себе си документ за самоличност. В случай на загубване или открадване на документи, незабавно уведомете най-близкото полицейско управление, където ще съставят протокол. Пазете копието от протокола, в противен случай не можете да напуснете страната.

Митнически ограничения

Пътниците могат да пренасят през границата стоки, които според техния вид и количество не са от търговско естество. Тук не се включват предмети, които пътниците носят за лична употреба или консумация.

www.mfa.bg

 

Правилата за движение по пътищата в Pепублика България, както и пътните знаци, са в съответствие с европейските стандарти. В България шофьорите не трябва да надвишават следните скорости (дадени в км/ч):

Вид на превозното средство В населено място Извън населено място На магистрала
 • Мотоциклети 50 80 100
 • Леки автомобили 50 90 130
 • Камиони и автобуси 50 80 100
 • С ремарке 50 70 100

Водачи, които са превишили ограниченията за скорост се глобяват заради това, че заплашват сигурността на останалите участници в движението на пътя. Участниците в пътно-транспортно произшествие, в което участва автомобил с чужда регистрация, трябва да останат на мястото на произшествието до пристигане на пътна полиция.

Шофьорите се наказват за шофиране след употреба на алкохол (0.5/1000 или повече в кръвта) или под влиянието на наркотични вещества.